kolia71

kolia71

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Sałatka ryżowa z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na zimno lub na gorąco, jako danie główne lub dodatek :)

Sałatka ryżowa z brokułami

Składniki:

Sałatka ryżowa z brokułami

 

  • 250 g ryżu paraboiled
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 papryki
  • 150g boczku parzonego (wędzonego)
  • odcięte różyczki z niedużego brokuła
  • 7 średnich pieczarek
  • 100g groszku
  • 100g kukurydzy
  • 1 mała cukinia
  • przyprawa Warzywko
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z brokułami
Ryż ugotować w osoloniej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Różyczki brokuła ugotować na pół twardo (al. dente). Marchewkę i paprykę pokroić w niedużą kostkę. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić marchew i paprykę, podsmażyć na małym ogniu do miękkości. Dodać drobno pokrojony boczek, smażyć 2 minuty, dodać posiekane pieczarki, brokuła, mieszać 1 minutę, następnie dołożyć groszek, kukurydzę i pokrojoną w słupki cukinię. Wszystko przyprawić Warzywkiem, solą i pieprzem. Podsmażyć kolejne kilka minut, zdjąć z ognia. Całość wymieszać z ryżem. Polać odrobiną oliwy.