mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Sałatka ryżowa z kurczakiem, brokułami i fasolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pożywna sałatka na bazie ryżu z kurczakiem, brokułami i fasolą. Lekki sos z jogurtem dodatkowo nadaje jej smaku.

Sałatka ryżowa z kurczakiem, brokułami i fasolą

Składniki:

Sałatka ryżowa z kurczakiem, brokułami i fasolą

sałatka

  • 100 g ryżu basmati lub parabolicznego z dzikim
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 300 g brokułów (mała główka)
  • 1 puszka fasoli z cieciorką
  • 1 czerwona cebula
  • przyprawa do kurczaka (lub gyros)
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • olej do smażenia

sos:

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z kurczakiem, brokułami i fasolą
Filet kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą, odstawiamy na kilkanaście minut, następnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy 2 łyżki wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut, aż woda odparuje. Mięso studzimy.

Cebulę kroimy w piórka, zalewamy octem, odstawiamy na 15 minut, następnie odcedzamy. Ryż gotujemy, studzimy.

Brokuły dzielmy na różyczki, gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Od razu po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Fasolę odcedzamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, doprawiamy pieprzem.

Składniki sosu łączymy, mieszamy, doprawiamy do smaku. Sosem polewamy sałatkę.