szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Sałatka ryżowa z parówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekka, świeża i sycąca i do tego szybka do przygotowania. Parówki dodane do sałatki sprawią, że nawet dzieci zjedzą ją z apetytem.

Sałatka ryżowa z parówkami

Składniki:

Sałatka ryżowa z parówkami

 

  • 1 woreczek ryżu
  • 1 łyżeczka wegety
  • 3 parówki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 cebula dymka bez szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z parówkami
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem wegety. Wystudzić.

Parówki obrać z osłonek i pokroić w drobną kostkę.

Papryki oraz cebulę też pokroić w kostkę. Wymieszać z wystudzonym ryżem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Majonez połączyć z jogurtem, dodać posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem polać sałatkę.

Wymieszać.