Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sałatka ryżowa z warzywami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smaczna sałatka, którą przygotowałam z tego co akurat znalazłam w lodówce. Powstała smaczna i sycąca kolacja :)

Sałatka ryżowa z warzywami i serem

Składniki:

Sałatka ryżowa z warzywami i serem

 

  • 1 torebka ryżu
  • 1 kawałek pora
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z warzywami i serem

ETAP 1:

Sałatka ryżowa z warzywami i serem
ugotowany i wystudzony ryż zmieszać z majonezem i keczupem

Do miski wsypać ugotowany i wystudzony ryż. Dodać majonez i keczup i dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Sałatka ryżowa z warzywami i serem
oczyszczoną paprykę i pora pokroić w kosteczkę

Por i paprykę oczyścić, umyć i osuszyć. pokroić w kostkę.

ETAP 3:

Sałatka ryżowa z warzywami i serem
dodac osączoną kukurydzę, składniki wymieszać

Kukurydze dokładnie osączyć, wsypać do miski wraz z porem i papryką.

ETAP 4:

Sałatka ryżowa z warzywami i serem
dodac pokrojone w kostkę ogórki, w słupski ser i doprawić

Ser pokroić w słupki, ogórki pokroić w kosteczkę, osączyć. Wsypać składniki do miski, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce.