Sałatka śledziowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatkę śledziową można podawać od razu, ale lepiej na drugi dzień, z chlebem lub ziemniakami, na liściach sałaty

Sałatka śledziowa

Składniki:

Sałatka śledziowa

 

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa
Śledzie odsączyć, jeśli są za słone to chwilę wymoczyć w mleku lub wodzie i odsączyć. Pokroić na małe kawałki. W kostkę pokroić ogórki, cebulę, jabło (obficie skrapiając sokiem z cytryny aby nie sczerniało), na koniec wkroić pomidory pokrojone w grubszą kostkę. Składniki po skrojeniu od razu mieszać, żeby się szybciej przegryzły ze śledziami. Sos: w miseczce rozrabiamy jogurt z musztardą i majonezem, resztą soku z cytryny, pieprzem i pokrojonym koperkiem. Sałatkę mieszamy z sosem i odstawiamy do lodówki nawet na całą noc. Podajemy na liściach sałaty z chlebem lub ziemniakami. Polecam.