Sałatka śledziowa Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przyrządzić sałatkę śledziową

Sałatka śledziowa Asus

Składniki:

Sałatka śledziowa Asus

 

  • 40 dag. matiasów
  • 1 mała puszka fasoli białej
  • 3 ziemniaki ugotowane na twardo w mundurkach
  • 1 jabłko
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ogórki kwaszone
  • 2 łyżki octu 10 %
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej nataki pietruszki

 

  • Do sosu
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa Asus
Matiasy zalać trzema litrami wody i moczyć 4 godziny. Po tym czasie śledzie osączyć, pokroić na małe kawałki i wrzucić do małej miseczki, skropić je octem i oprószyć pieprzem. Fasolkę osączyć z zalewy i dodać do śledzi, jabłko ziemniaki i cebulę obrać pokroić w małą kostkę a ogórki w słupki i wszystko razem wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie zrobić sos.
Oliwę utrzeć z musztardą, cukrem i sokiem z cytryny gotowym sosem polać po całości sałatkę. NA koniec sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki.