marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sałatka śledziowa z buraczkami i salsą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Sałatka ta pochodzi z Rosji, ale robiona i spożywana jest także u nas i w innych krajach. Można więc spróbować polubić i zrobić samemu. Trzeba tylko polubić buraki,bo też są głównym składnikiem.

Sałatka śledziowa z buraczkami i salsą

Składniki:

Sałatka śledziowa z buraczkami i salsą

 

  • 1 słoik średni śledzi w zalewie,
  • 1/2 kg. buraków czerwonych,
  • puszka słodkiej kukurydzy,
  • 2 czerwone papryki,
  • ketchup pomidorowy,
  • 3-4 łyżki oliwy vineagrete,
  • sos śliwkowy pikantny,
  • 1/2 l.wrzątku.

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z buraczkami i salsą
Buraki obrać, opłukać i obgotować we wrzątku,a potem wyjąć i pokroić w kostkę lub plasterki, Śledzie wyjąć z zalewy i namoczyć w letniej wodzie, aby nie były za słone lub zalatujące octem oraz odsączyć i pokroić na kawałki lub w paski. Kukurydzę wyjąć i odsączyć na sitku. salsę można też zrobić samemu ze świeżych papryk pokrojonych w kostkę, ketchupu pomidorowego, oliwy vineagrete oraz sosu śliwkowego pikantnego i wymieszać. To taki mój pomysł. 

Składniki układać warstwowo na dnie szklanej i dużej salaterki: najpierw warstwa śledzi, kukurydzy, salsy, buraczków i od nowa tak samo. Można schłodzić sałatkę przed podaniem lub od razu podać.