VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Sałatka śledziowa z chrzanem i rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Prosta, szybka w przygotowaniu sałatka ze śledziem. Sprawdzi się na świątecznym stole. Taką sałatkę możemy przygotować w dużej misce jak i również wydzielić porcje dla każdego (podając na talerzykach w formie kopuł).

Sałatka śledziowa z chrzanem i rzodkiewką

Składniki:

Sałatka śledziowa z chrzanem i rzodkiewką

 

  • 3 płaty śledziowe marynowane
  • 1 cebula
  • Pęczek rzodkiewek
  • 0,5 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Koperek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z chrzanem i rzodkiewką
Z filetów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy w kosteczkę.

Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy. Śledzie mieszamy z cebulką i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.

Połowę układamy na dnie salaterki. Następnie układamy rzodkiewkę i resztę śledzi. Odwracamy salaterkę na talerzyk i górę obsypujemy koperkiem.