Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami, jajkiem, cebulą i szczypiorkiem- doskonała przekąska dla całej rodziny.

Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami

Składniki:

Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami

 

  • 4 płaty matiasów,
  • 1 słoik pieczarek marynowanych krojonych,
  • 4 jajka,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami
1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Następnie je osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Oprószam solą i odstawiam na 10 minut, aby zmiękła. Pieczarki odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w ósemki. Szczypiorek drobno siekam.

2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam na talerz i delikatnie mieszam.

3. Majonez mieszam ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Całość posypuję szczypiorkiem.