Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Sałatka śledziowo-brokułowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sałatka śledziowo-brokułowa to świetna propozycja na kolację, na święta lub na różnego rodzaju imprezy.

Sałatka śledziowo-brokułowa

Składniki:

Sałatka śledziowo-brokułowa

 

  • 40 dag filetów śledziowych matiasów
  • 1 brokuł
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 10 dag słonecznika
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowo-brokułowa
Śledzie zalać zimną wodą na 30 minut, a następnie pokroić ich w kostkę. Różyczki brokułu wrzucić do gotującej się wody i gotować do miękkości, ale nie rozgotować. Po wystudzeniu pokroić ich na mniejsze kawałki.

Rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora pokroić w kosteczkę i sparzyć gorącą wodą, a na suchej patelni uprażyć słonecznik. Wszystkie składniki razem wymieszać wraz z jogurtem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.