cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka szpinakowo-truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczna,zdrowa , orzeżwiająca i podwójnie szpinakowa sałatka z trruskawkami.

Sałatka szpinakowo-truskawkowa

Składniki:

Sałatka szpinakowo-truskawkowa

 

 

  • 200 g truskawek
  • garść świeżych liści szpinaku
  • kilka łyżek pesto szpinakowego
  • ok.100 g sera feta/ pokrojonego w kostkę/
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

 

  • pesto szpinakowe:
  • 80 g świeżych liści szpinaku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • ok.1/3 szklanki oliwy z oliwek /lub olej z bazylią/.
  • kostka lodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka cytrynowa do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka szpinakowo-truskawkowa
-Na półmisku lub w salaterce ułożyć umyte liście szpinaku. -Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. -Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i kostki sera. -Polać szpinakowym pesto i posypać płatkami migdałowymi. pesto: -Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. -Do blendera wlać niewielką ilość oliwy, dodać szpinak, listki bazylii ,migdały ,ser i kostkę lodu. -Dolewając stopniowo pozostałą oliwę/ ilość można regulować do otrzymania pożądanej gęstości./ miksować, aż wszystkie składniki połączą się. -Dodać skórkę cytrynową, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Sos przelać do słoiczka i wstawić do lodówki.