IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Sałatka trzy czosnki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka dla miłośników czosnku. Smakowita i zdrowa.

Sałatka trzy czosnki

Składniki:

Sałatka trzy czosnki

 

  • » 1 puszka kukurydzy
  • » 2 pomidory
  • » 5 jajek
  • » 1 cebula
  • » 1 ser feta
  • » 0,5 sztuki kapusty pekińskiej
  • » 2 piersi z kurczaka
  • » szczypta soli
  • » szczypta pieprzu kolorowego
  • » szczypta bazylii
  • » ok. 6 ząbków czosnku białego konserwowego
  • » 2 łyżki wody
  • » 100 g jogurtu naturalnego
  • » 2 łyżki majonezu
  • » 1 mały kieliszek spirytusu
  • » natka pietruszki do dekoracji
  • » czosnek biały konserwowy
  • » czosnek włoski w oleju
  • » czosnek z ziołami w oleju

Sposób przygotowania:

Sałatka trzy czosnki
Kapustę pekińską szatkujemy. Pomidory sparzamy a następnie kroimy na ok 8-10 kawałków. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. 4 jajka kroimy na ćwiartki i dodajemy do sałatki. Cebulę i ser feta kroimy w kostkę. Dodajemy ok 3/4 puszki kukurydzy, resztę zostawiamy do ozdoby. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy a następnie gotujemy. Ugotowaną kroimy w kostkę i smażymy na patelni grillowej, aż się ładnie zarumieni podlewając olejem ze słoiczków czosnku. Gotowe mięsko pozostawiamy do przestygnięcia a następnie dodajemy do sałatki. Po pół słoiczka czosnku włoskiego oraz z ziołami dodajemy do sałatki krojąc w drobne plasterki. Majonez mieszamy z jogurtem oraz wodą. Doprawiamy do smaku i dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek konserwowy, a na koniec alkohol. Sos doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przełożyć do salaterki i ozdobić kukurydzą oraz pozostałym jajkiem i zieleninką. Sałatkę odkładamy na ok 2-3 godziny, by składniki się przegryzły. Smacznego !!