jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Sałatka tuńczyk z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sałatka ryżowa z dodatkiem tuńczyka, kukurydzy, jabłek, cebuli i kopru w sosie majonezowo-jogurtowym:)

Sałatka tuńczyk z jabłkami

Składniki:

Sałatka tuńczyk z jabłkami

 

  • 2 torebki ryżu
  • 2-3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 średnie jabłka
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy w puszce
  • 250 ml majonezu
  • 250 ml jogurtu naturalnego pełnotłustego
  • pół pęczka posiekanego kopru
  • 5 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka tuńczyk z jabłkami
Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostygniecia.

Kukurydzę odsączyć z wody.

Cebulę i jabłka pokroić w kostkę.

Tuńczyka odsączyć z wody i rozdrobnić.

Koper posiekać.

Ser żółty zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Majonez i jogurt wymieszać.

Wszystkie składniki połączyć, dodać sos majonezowo-jogurtowy i koper, a na końcu przyprawić do smaku solą, pieprzem i zamieszać.