msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Sałatka Uli.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna,dość lekka sałatka.Przepis dostałam od koleżanki Uli i wypróbowałam w święta.

Sałatka Uli.

Składniki:

Sałatka Uli.

 

  • 1 kalafior
  • 1 puszka zielonej fasolki ciętej w zalewie
  • 1 opakowanie sera feta
  • 10 dag wyłuskanych ziaren słonecznika
  • 2 duże pomidory
  • 1 długi ogórek zielony typu wąż
  • 1 opakowanie sosu koperkowo-ziołowego w proszku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Sałatka Uli.
Kalafior podzieliłam na różyczki, dokładnie wypłukałam i obgotowałam go w osolonym wrzątku ok.5 minut.Ostudziłam.
Ziarna słonecznika uprażyłam na suchej patelni teflonowej,aż stały się chrupkie i zrumienione.Także je ostudziłam.
Pomidory sparzyłam,obrałam ze skórki i pokroiłam w grubą kostkę.Ogórka obrałam ze skórki i pokroiłam w pół plasterki ok.3-4 mm grubości.
Fasolkę zieloną osączyłam z zalewy.
Ser feta pokroiłam w kostkę.
Oliwę z oliwek dokładnie wymieszałam z proszkiem sosu ziołowo-koperkowego.
Połączyłam delikatnie składniki sałatki z sosem i wstawiłam na 15 minut do lodówki.

Tagi:

sery sosy ser