lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Sałatka warstwowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna i kolorowa sałatka warstwowa.

Sałatka warstwowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka warstwowa

 

  • 20 dag sera żółtego
  • ketchup ( około 10 łyżek)
  • 1 por ( biała część)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 240 ml majonezu
  • 5 jajek
  • pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa
Białą część pora dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Por zalać gorącą wodą, aby zmiękł i odstawić na parę chwil. Ser żółty trzeć na tarce o dużych oczkach i wsypać do miski jako pierwszą warstwę. Drugą warstwę stanowi ketchup. Ketchupem dokładnie przykryć warstwę pierwszą - ser żółty. Trzecia warstwa to wcześniej umyty, pokrojony i zalany wrzątkiem por. Czwarta warstwa to kukurydza z puszki, która najpierw należy bardzo dokładnie odcedzić. Piątą warstwę stanowi groszek z puszki, który również należy dokładnie odcedzić. Warstwę groszku starannie pokryć majonezem. Ostatnia warstwa składa się z jajek. Jajka należy ugotować na twardo, obrać ze skorupki i trzeć na tarce o grubych oczkach. Sałatkę można na koniec posypać umytą i posiekaną pietruszką.
Sałatka warstwowa
Umyty, pokrojony w drobną kostkę i zalany wrzątkiem por.
Sałatka warstwowa
Wszystkie pokrojone składniki tworzą kolorowe warstwy.