Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Salatka warstwowa z kurczakiem i pekinka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczna i sycaca salatka warstwowa. Kolorowa i pozywna.

Salatka warstwowa z kurczakiem i pekinka

Składniki:

Salatka warstwowa z kurczakiem i pekinka

 

  • podwójna piers kurczaka - duza,
  • kapusta pekinska - 1/2 sredniej wielkosci (miekka czesc),
  • ogórki kiszone - 4 wieksze sztuki,
  • papryka swieza - 2 sredniej wielkosci,
  • cebula czerwona - 2 sredniej wielkosci,
  • groszek konserwowy - 1 puszka, 180g,
  • pieczarki konserwowe krojone, w puszce - 170g,
  • natka pietruszki - peczek,
  • keczup - ok 350ml (mozna mniej lub wiecej),
  • majonez - 12 lyzek,
  • pieprz, sól,
  • przyprawy do kurczaka: maggie, czosnek granulowany, sos sojowy, papryka czerwona w proszku, pieprz,
  • odrobina tluszczu do smazenia

 

Sposób przygotowania:

Salatka warstwowa z kurczakiem i pekinka
Piers kurczaka umyc i osuszyc, obrac z wszelkich blonek i tluszczu, pokroic w drobna kostke, przyprawic i wrzucic na rozgrzana patelnie (smaze beztluszczowo, ale jezeli ktos chce, moze dodac np oliwe). Piersi usmazyc i schlodzic. Cebule, papryke, ogórki obrac, przemyc, osuszyc i drobniutko pokroic. Pieczarki i groszek odcedzic z puszki, grzybki drobniutko posiekac. Natke przeplukac, osuszyc i drobno pokroic. Miekka czesc kapusty pekinskiej poszatkowac i delikatnie posypac sola. W duzej salaterce ukladamy równomiernie, warstwowo: piersi kurczaka, cebule, papryke, polewamy keczupem, nastepnie kladziemy groszek, natke pietruszki, pieczarki, które posypyjemy pieprzem, warstwe majonezu i na koniec poszatkowana kapuste pekinska. Przetrzymujemy w lodówce.