Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Salatka warstwowa z kurczakiem i pekinka

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Wielowarstwowa salatka. Kolorowa i sycaca.

Salatka warstwowa z kurczakiem i pekinka

Składniki:

Salatka warstwowa z kurczakiem i pekinka

 

  • kapusta pekinska,
  • podwójna piers z kurczaka,
  • 2 nieduze czerwone cebule,
  • 4 duze ogórki konserwowe,
  • 5 sredniej wielkosci jaj,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka zielonego groszku,
  • puszka kukurydzy,
  • majonez, jogurt naturalny,
  • keczup,
  • sól, papryka, pieprz, ew. zabek czosnku,
  • oliwa do smazenia,
  • do kurczaka: papryka slodka, curry, sos sojowy, czosnek granulowany, oregano, sol, vegeta.

Sposób przygotowania:

Salatka warstwowa z kurczakiem i pekinka
Piersi z kurczka okrawac z zylek i tluszczu, pokroic w nieduza kostke, przyprawic i usmazyc na rozgrzanej oliwie, po czym ostudzic. Jaja ugotowac na twardo, ostudzic i obrac ze skorupek. Wszystkie warzywa z puszki odcedzic, fasolke przeplukac kilkakrotnie na sicie. Cebule obrac i bardzo drobno pokroic, kapuste pekinska poszatkowac, ogorki i jaja pokroic w kosteczke. Na dno duzej, plaskodennej salaterki ukladamy poszatkowana polowe kapusty pekinskiej (z twardszej czesci). Nastepnie kladziemy kawalki miesa, na to cebule, nastepnie fasole, potem ogórki i kukurydze. Polewamy dosc obficie keczupem. Na kechup kladziemy groszek, na groszek jaja. Przygotowujemy majonezowo- jogurtowy sos. Kilka kopiastych lyzek majonezu, mieszamy z kilkoma lyzkami jogurtu, doprawiamy sola, pieprzem, papryka i ewentualnie dodajemy przecisniety przez praske zabek czosnku, dobrze wszystko mieszamy i polewamy jaja. Ostatnia warstwe tworzy kapusta. Przechowujemy w lodówce.