Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Sałatka warstwowa z serkiem topionym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna kolorowa sałatka warstwowa z dodatkiem warzyw,serka topionego i szynki konserwowej dodatkową jej zaletą jest to że można ją szybko wykonać.

Sałatka warstwowa z serkiem topionym

Składniki:

Sałatka warstwowa z serkiem topionym

 

  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 serek topiony kremowy(10 dag)
  • 2 średnie marchewki
  • 4 ogórki kiszone
  • 30 dag szynki konserwowej
  • 0,5 l gęstego majonezu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z serkiem topionym
Serek topiony obrać z folii i przełożyć do woreczka foliowego.Włożyć do zamrażalki na 20 min.

Marchewkę umyć,ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przestudzić i obrać.

Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, obrać ze skórki. Cebulę obrać. Szczypiorek i koperek umyć,osuszyć i drobno pokroić.

Szynkę konserwową, ogórki, cebulę, pokroić w drobną kosteczkę. Oddzielić białka od żółtek i osobno pokroić w kosteczkę -białko i żółtko. Marchewkę i serek topiony osobno zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Do szklanej salaterki na spód dajemy:białka, ogórki, cebulę, połowę posiekanej zieleniny, smarujemy połową majonezu, serek topiony, szynka konserwowa, marchew, żółtka, rozsmarowujemy resztę majonezu i posypujemy pozostałą posiekaną zieleniną.   

Tagi:

sałatka jajka