paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

efektownie wygląda w przezroczystej salaterce

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

 

  • 15 dag sera żółtego
  • 5 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka groszku
  • 2 pęczki szczypiorku
  • majonez

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Jajka gotujemy na twardo tak jak zawsze, obieramy je ze skorupek. Z jajek oddzielamy żółtka od białek i osobno je siekamy. Ser ścieramy na tarce jarzynowej. Kukurydze i groszek oddzielamy z zalewa w których się znajdowały. Tuńczyka bez oleju rozdrabniamy za pomocą widelca. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy. Majonez łączymy z czosnkiem, mieszamy. W salaterce układamy kolejno: tuńczyka, kukurydzę, białko, połowę szczypiorku, żółtko, groszek i ser. Całość przykrywamy sosem majonezowym i posypujemy resztą szczypiorku