alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Warstwowe sałatki są bardzo efektowne, kolorowe i często królują na imprezach. Kolejność warstw nie ma dużego znaczenia możemy komponować według siebie.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

 

  • 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie
  • 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju
  • 150 g sera żółtego gouda
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 jajka
  • Sos majonezowy
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek i zetrzeć na tarce. Ser żółty zetrzeć na tarce. Tuńczyki odsączyć z zalewy i wymieszać razem. Groszek, kukurydzę odsączyć z zalewy, szczypiorek drobno pokroić. Majonez wymieszać z musztardą i śmietaną. W naczyniu układać kolejno warstwy- żółty ser, groszek, połowa sosu, szczypiorek, białka, tuńczyki, kukurydzę, sos i żółtka. Sałatkę odłożyć do schłodzenia i przegryzienia się smaków.