kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis na ta sałatkę moja mama dostała lata temu od swojej koleżanki, a ja chętnie przygarnęłam go do swoich zbiorów z niewielkimi modyfikacjami. Jest to jedna z najlepszych sałatek jakie jadła.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

podstawowe

  • (na misę o średnicy 25 cm)
  • 2-3 pomidory
  • średnia cukinia
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • puszka kukurydzy
  • sałata lub rukola
  • sos czosnkowy:
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 4 łyżki majonezu
  • sos sałatkowy ziołowy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Odsączamy na sitku pozwalając im swobodnie ociekać przez kilka minut. Wykładamy na dno szklanej misy. Cukinie myjemy i kroimy w niewielka kostkę. Jeśli warzywo jest młode możemy pokroić ze skórką.

Cukinie układamy równą warstwą na pomidorach. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Układamy na cukinii. Na rybę nakładamy odsączoną kukurydzę z puszki. Przygotowujemy sos czosnkowy: w niewielkiej miseczce mieszamy dokładnie majonez z jogurtem greckim, przeciśniętym czosnkiem oraz sosem sałatkowym.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Sos delikatnie nakładamy na kukurydzę. Całość przykrywamy kołderka z porwanej sałaty lub rukoli.