Sałatki

Sałatki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Książka Kucharska: Smaczne sałatki mięsne warzywne deserowe

sałatka warstwowa z tuńczykiem I

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis pochodzi z książki: "Smaczne sałatki" Irena Radwańska

sałatka warstwowa z tuńczykiem I

Składniki:

sałatka warstwowa z tuńczykiem I

 

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 5 jajek,
  • 20 dag żółtego sera,
  • 1 cebula,
  • 2 ogórki kiszone,
  • pęczek szczypiorku,
  • majonez.

 

Sposób przygotowania:

sałatka warstwowa z tuńczykiem I
Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka i żółtka. Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórki i cebulę drobno pokroić. Szczypiorek umyć, posiekać. W salaterce układać warstwami: -drobno pokrojone białka jajek -kiszone ogórki -pokrojona cebula -tuńczyk -posiekany szczypiorek (trochę odłożyć do dekoracji) -starty żółty ser -majonez -starte żółtka jajek -szczypiorek do dekoracji. Sałatkę wstawić na 2-3 godziny do lodówki.