Sałatki

Sałatki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Książka Kucharska: Smaczne sałatki mięsne warzywne deserowe

sałatka warstwowa z tuńczykiem i ananase

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis pochodzi z książki: "Smaczne sałatki" Irena Radwańska

sałatka warstwowa z tuńczykiem i ananase

Składniki:

sałatka warstwowa z tuńczykiem i ananase

 

  • 2 puszki tuńczyka w oleju,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka ananasa,
  • 5 jajek,
  • 20 dag żółtego sera,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 dużego pora (biała częsć),
  • majonez.

 

Sposób przygotowania:

sałatka warstwowa z tuńczykiem i ananase
W dużej salaterce (najlepiej z przezroczystego szkła) układać warstwami: -pokrojony w kostkę osaczony ananas -osaczona kukurydzę -tuńczyka w oleju (rozgniecionego widelcem) -majonez -pokrojony w cienkie paseczki i sparzony wrzatkiem por -umyty i drobno posiekany szczypiorek -drobno posiekane ugotowane na twardo jajka -majonez -żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach. Sałatkę przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.