monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1249]

Sałatka warstwowa zielono-biała

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybciutka i przepyszna sałatka, która świetnie syci a do tego nie rujnuje figury. Zapraszam i polecam:)

Sałatka warstwowa zielono-biała

Składniki:

Sałatka warstwowa zielono-biała

 

  • 2 jajka
  • 1 zielony ogórek- ok. 200 g
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1/3 sałaty masłowej
  • 20 g szczawiu
  • Sól, pieprz do smaku
  • Dressing:
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 65 g jogurtu naturalnego 0%
  • 1 płaska łyżka majonezu light

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa zielono-biała
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Sałatę i szczaw opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Sałatę porwać w palcach na małe kawałki. Szczaw posiekać. Oba warzywa dokładnie wymieszać w misce. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ułożyć delikatnie na dnie miski. Ogórka wyszorować i pokroić w dużą kostkę ( razem ze skórką). Ułożyć na jajkach. Oprószyć solą. Fasolę przełożyć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedzić. Przełożyć do miski. Na wierzchu ułożyć mieszankę z sałaty i szczawiu.

Dressing: Do miseczki zetrzeć czosnek, dodać posiekane zioła. Wymieszać. Dodać jogurt, majonez oraz doprawić solą. Dokładnie wymieszać. Dressing nałożyć na wierzch sałatki. *przed podaniem warto sałatkę wymieszać. Smacznego!