IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Sałatka warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjna i smaczna sałatka warzywna z majonezem. W moim przypadku jest to sałatka grubo krojona, czyli idealna do obiadu.

Sałatka warzywna

Składniki:

Sałatka warzywna

WARZYWA:

  • 4 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • seler średniej wielkości
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 5 ogórków konserwowych
  • 4 jajka
  • ok 12-15 cm pora
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok 3-4 łyżek majonezu
  • 2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna

WARZYWA

Sałatka warzywna
Ugotowane w mundurkach warzywa obieramy i kroimy

Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz seler dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nierozgotowane. Pora kroimy w półplasterki a następnie zalewamy wrzącą wodą. Ugotowane, miękkie warzywa wyciągamy z wody i pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka, ogórki oraz jabłko. Dodajemy sparzonego pora, oraz doprawiam do smaku i delikatnie mieszamy.

SAŁATKA

Sałatka warzywna
Pokrojone warzywa doprawiamy do smaku i dodajemy majonez oraz musztardę.

Majonez mieszamy z musztardą i ponownie doprawiamy, a następnie mieszamy z warzywami. Sałatkę pozostawiamy do przegryzienia na ok 4 godzimy. Smacznego !!