basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Sałatka warzywna do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jako dodatek do drugiego dania a także do hot dogów i hamburgerów.

Sałatka warzywna do słoików

Składniki:

Sałatka warzywna do słoików

 

  • 2 kg kapusty białej
  • 2 kg ogórków
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2 papryki czerwone
  • 4 pory
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna do słoików
Kapustę poszatkować. Ogórki pokroić w plastry. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w paski. Z cukru, oleju, octu i soli zrobić zalewę zagotowując ją, następnie ostudzić. Warzywa wymieszać z ostudzoną zalewą. Pozostawić na 2 godziny, następnie nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 15-20 minut.