cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka warzywna w kolorze zielonym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupełnie przypadkowo dobrane zielone warzywa stworzyły półmisek pysznej, zdrowej sałatki.

Sałatka  warzywna w kolorze zielonym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka warzywna w kolorze zielonym

 

  • ok.szklanka zielonego, świeżego groszku
  • ok.szklanka świeżego, młodego bobu
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mały brokuł
  • dowolny mix sałatek
  • szczypiorek
  • zielona pietruszka
  • majeranek/świeży/
  • tymianek/świeży/
  • garść orzeszków pistacjowych
  • sos do sałatki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna w kolorze zielonym
-Brokuł, groszek, fasolkę i bób ugotować do miękkości na parze. Przelać zimną wodą. -Liście sałatki rozłożyć na półmisku. -Na sałacie ułożyć różyczki brokuła, pokrojoną fasolkę szparagową, bób i groszek. Lekko posolić/jeśli były gotowane bez soli/. -Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w zamykanym słoiczku i energicznie potrząsać ,aż do uzyskania konsystencji emulsji. -Szczypiorek, pietruszkę , ziołaposiekać i posypać warzywa. -Sałatkę polać gotowym sosem i posypać posiekanymi pistacjami. -Podawać jako przystawkę do mięsa lub danie samodzielne z dodatkiem pieczywa.
Sałatka  warzywna w kolorze zielonym
Brokuł groszek fasolkę i bób ugotować na parze a pietruszkę i zioła posiekać.

Tagi:

sałatka sosy