OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Sałatka węgierska z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Może nie jest to typowe danie wigilijne, ale różnorodne sałatki są elementem stołu wigilijnego:) ta sałatka jest tak smaczna , że gości u nas na świętach od dawna:)

Sałatka węgierska z ryżem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka węgierska z ryżem

 

  • 200g ryżu długoziarnistego
  • 1 duża cebula
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • sól, olej
  • +/- .300ml .bulionu warzywnego (ja robię tak, że zalewam kostke BULION WARZYWNY wrzątkiem- w kubku pojemności ok.330ml)
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • 150g salami
  • ok.150-200g sera żóltego twardego w kostce
  • ok.200g kukurydzy konserwowej

 

  • Sos
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka węgierska z ryżem
Na rozgrzany olej wsypać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, zeszklić. Wsypać ryż i smażyć ok. 5 min, posypać papryką ,lekko osolić i zalać bulionem. Przykryć i zostawić na wolnym ogniu na ok. 15 min (by ryż wchłonął płyn) . Ryż powinien być kruchy. Obie papryki i salami pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Zrobić sos, mieszając wszystkie jego składniki. Poczekać aż ryż wystygnie. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, by stworzyły całość. Dodać przygotowany sos. Wymieszać dokładnie. Posolić.
Sałatka węgierska z ryżem
Wszystkie składniki połączone ze sobą, tworzą niesamowity smak!

Tagi:

ryż sery sosy ser