aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sałatka wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Co roku na Święta Wielkanocne przygotowuję taką sałatkę. Najlepiej smakuje podana zaraz po przygotowaniu, gdy rzodkiewka jest jeszcze soczysta i chrupiąca.

Sałatka wielkanocna Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sałatka wielkanocna

 

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 kukurydza konserwowa
  • 200 g szynki konserwowej
  • 250 g sera żółtego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 5 jajek
  • 1 pęczek rzodkiewki

 

Sposób przygotowania:

Sałatka wielkanocna
Do miski wlewamy śmietanę i dodajemy majonez, przyprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Wciskamy ząbki czosnku i całość dokładnie mieszamy. Do miski z sosem czosnkowym dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Szynkę konserwową drobno kroimy i dorzucamy do miski. Następnie dodajemy starty na tarce na dużych oczkach żółty ser.

Makaron gotujemy i odcedzamy, przestygnięty przekładamy do miski z sałatką. Jajka gotujemy na twardo, ostygnięte ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do miski z sałatką i całość dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do miski w której będzie podawana.

Rzodkiewki myjemy, osuszamy i również ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wykładamy na wierzch sałatki i wyrównujemy wierzch.

Dekorujemy według gustu i podajemy na Wielkanocny stół.
Sałatka wielkanocna
Ze śmietany, majonezu, czosnku i przypraw robimy sos czosnkowy. Dodajemy kukurydze.
Sałatka wielkanocna
Szynkę drobno kroimy i dodajemy do miski.
Sałatka wielkanocna
Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Sałatka wielkanocna
Dodajemy ugotowany makaron ryżowy i starte na tarce jajka.
Sałatka wielkanocna
Na koniec dodajemy pokrojone pomidorki i całość dokładnie mieszamy.