Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Sałatka wiosenna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowanie tej sałatki zajmuje kilka chwil, a jest chrupiąca – pełna listków i kiełków i bardzo sycąca, bo z jajkiem.

Sałatka wiosenna

Składniki:

Sałatka wiosenna

na sałatkę:

  • sałata dębolistna
  • zielona i żółta papryka
  • ogórek wąż
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 6 jajek na twardo
  • po 2 łyżki mieszanki kiełków i posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sałatka wiosenna
1. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. Papryki oczyść z nasion, pokrój

w cieniutkie paseczki. ogórek i obrane jajka pokrój w plasterki. Pomidorki przekrój na połówki.

2. Na sos wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, dopraw przeciśniętym

przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.

3. Sałatę, pokrojone warzywa i jajka włóż do miski, skrop sosem tuż przed podaniem, lekko wymieszaj. Posyp kiełkami i posiekanym szczypiorem.

na sos:

10 łyżek oliwy
4 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz