cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Sałatka z białej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

sałatka z białej kapusty sałatkowej z gruszką, selerem naciowym i sosem jogurtowo-musztardowym

Sałatka z białej kapusty

Składniki:

Sałatka z białej kapusty

 

  • Składniki dla 4 osób:
  • ½ główki białej kapusty sałatkowej
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 łodygi selera naciowego lub kopru włoskiego
  • 2 obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych
  • gruszki
  • 2 czerwone cebule
  • 8 pokrojonych na cząstki rzodkiewek
  • 80 g łuskanych orzechów włoskich
  • Sos:
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony,
  • kurkuma do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z białej kapusty
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, pozostałą część główki podzielić na cztery części i pokroić w drobne paski. Dodać pokrojonego w plastry pora, selera (lub koper włoski), gruszki, pokrojoną w piórka cebulę, rzodkiewki i orzechy. Jogurt połączyć z musztardą, oliwą, sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Sos doprawić

do smaku i polać nim przygotowane wcześniej warzywa. Przed podaniem sałatkę można delikatnie wymieszać.