Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Sałatka z białej rzodkwi i selera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sałatka bardzo nietypowa, ale za to smaczna, no i idealnie sprawdza się do ryb i drobiu. Można podać do obiadu, pieczonego kurczaka lub ryby, albo do potraw z grilla. Można też w pojemniczku zabrać na piknik.

Sałatka z białej rzodkwi i selera

Składniki:

Sałatka z białej rzodkwi i selera

 

  • seler marynowany 1/2 słoika
  • seler korzeniowy młody
  • rzodkiew biała średnia
  • jabłko winne 1 duże
  • cebula czosnkowa lub cukrowa
  • sól
  • cukier puder
  • pieprz biały mielony
  • śmietana gęsta 2-4 łyżki
  • majonez 1 łyżka
  • cytryna 1 średnia

Sposób przygotowania:

Sałatka z białej rzodkwi i selera
Młodego jędrnego selera korzeniowego obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na największych oczkach tarki warzywnej albo na szatkownicy do julienne (w cienkie słupki).

Białą rzodkiew "sopel" oraz jabłko obrać, opłukać, osączyć i zetrzeć podobnie do selera - posolić i skropić sokiem z cytryny.

Cebulę cukrową albo czosnkową pokroić w cieniutkie piórka i posolić.

Selera marynowanego wylać na sitko, dokładnie odcisnąć zalewę i przepłukać gorącą wodą, aby smak octowy lekko złagodniał.

Do sałatki dodać majonez i śmietanę, doprawić cukrem, solą, białym pieprzem i ew. sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać i schłodzić, aby smaki się przegryzły.