SUPERPRZEPIS

Sałatka z białych szparagów

  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sałatka z białych szparagów Więcej zdjęć (5)

Sałatka ze szparagów, orzechów z nutą pomarańczy- najsmaczniejsza na ciepło

Składniki:

Sałatka z białych szparagów

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z białych szparagów
Szparagi obieramy i przecinamy w poprzek na pół. Dolne części odkładamy- możemy zrobić z nich np. zupę, a górne części przekrajamy jeszcze raz na pół i wkładamy do miski wypełnionej lodowatą wodą i odstawiamy na pół godziny. A następnie gotujemy je na parze przez 7 minut.
Z dokładnie umytej i sparzonej pomarańczki ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Orzechy prażymy na suchej patelni, po czym niezbyt drobno siekamy.
Masło roztapiamy.
Gorące szparagi polewamy roztopionym masłem, dodajemy ciepłe orzechy, skórkę pomarańczową i 2 łyżki soku z pomarańczy. Mieszamy i od razu podajemy.
Sałatka z białych szparagów
Górne części szparagów przekrajamy na pół
Sałatka z białych szparagów
Wkładamy do zimnej wody na pół godziny
Sałatka z białych szparagów
Uprażone orzechy siekamy z pomarańczy ścieramy skórkę
Sałatka z białych szparagów
Wszystkie składniki sałatki mieszamy i podajemy zanim ostygnie

Tagi:

szparagi