kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z boczniakami i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Boczniaki najczęściej przyrządzamy panierując je i smażąc na wzór kotletów schabowych. Polecam wykorzystać je do zdecydowanie zdrowszej a równie smacznej potrawy jaką jest sałatka z dodatkiem jajka, czerwonej cebulki i sosu jagortowo-majonezowego.

Sałatka z boczniakami i jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z boczniakami i jajkiem

 

  • boczniaki około 10 szt
  • ½ czerwonej cebuli
  • 4 jajka
  • koperek
  • sos: 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • ½ opakowania sosu sałatkowego

Sposób przygotowania:

Sałatka z boczniakami i jajkiem
Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli lub octu. Zalewamy zimna woda i studzimy Grzyby myjemy i zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 15 minut. Odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Cebule kroimy w krążki. Koperek drobno siekamy. Warzywa wraz z grzybami układamy na talerzach. Przygotowujemy sos łącząc majonez, jogurt grecki i przyprawę do sosu sałatkowego. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy koperkiem.
Sałatka z boczniakami i jajkiem
Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli lub octu. Zalewamy zimna woda i studzimy
Sałatka z boczniakami i jajkiem
Grzyby myjemy i zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 15 minut. Odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski.
Sałatka z boczniakami i jajkiem
Przygotowujemy sos łącząc majonez, jogurt grecki i przyprawę do sosu sałatkowego. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy koperkiem.

Tagi:

jajko sosy jajka