kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z botwinką i rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zdrowa, kolorowa letnia sałatka. Świeże, chrupiące warzywa to doskonały pomysł na zdrową, pełną witamin przekąskę.

Sałatka z botwinką i rzodkiewką

Składniki:

Sałatka z botwinką i rzodkiewką

 

  • pęczek botwinki
  • mała sałata masłowa lub lodowa
  • średnia kalarepa
  • 1/2 białej cebuli
  • pół pęczka rzodkiewki
  • dwie garście pomidorków koktajlowych
  • na winegret:
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z botwinką i rzodkiewką
Botwinkę, sałatę, rzodkiewki i pomidorki myjemy i osuszamy. Botwinkę i sałatę rwiemy na kawałki. Pomidorki przekrawamy, rzodkiewki kroimy w połówki lub ćwiartki, kalarepę i cebulkę w kostkę. Warzywa przekładamy do miski. Miód, oliwę, ocet oraz sól i pieprz łączymy tworząc winegret. Polewamy nim warzywa przed podaniem.

Tagi:

sałata