Habibi & Cats

Habibi & Cats

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 203]

Sałatka z botwinki, szpinaku i ogórka małosolnego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Idealna wiosenna sałatka z produktów sezonowych - świetna propozycja na lekki lunch, drugie śniadanie czy kolację oraz jako dodatek do dań z grilla.

Sałatka z botwinki, szpinaku i ogórka małosolnego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z botwinki, szpinaku i ogórka małosolnego

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z botwinki, szpinaku i ogórka małosolnego
Ugotowane i ostudzone młode ziemniaki pokroić w kostkę. Ogórki małosolne pokroić w średnią kostkę. Dodać posiekany koperek, drobno pokrojone łodyżki młodej botwinki oraz sól i pieprz.

Młode listki szpinaku oraz botwinki umyć i dokładnie odsączyć albo odwirować w wirówce do sałaty - dodać do pozostałych składników.

Sałatkę wymieszać, skropić sokiem z cytryny i olejem.

Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem świeżej bagietki lub tostów.
Sałatka z botwinki, szpinaku i ogórka małosolnego
Do sałatki można wykorzystać młode ziemniaki z obiadu.
Sałatka z botwinki, szpinaku i ogórka małosolnego
Łodyżki młodej botkinki oraz koperek posiekać.
Sałatka z botwinki, szpinaku i ogórka małosolnego
Do sałatki dodać młode listki botwinki i szpinaku.
Sałatka z botwinki, szpinaku i ogórka małosolnego
Wymieszać składniki i doprawić solą i pieprzem.