paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Sałatka z brokułem i czerwoną fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo dobra i pożywna sałatka polana sosem czosnkowym z natką pietruszki

Sałatka z brokułem i czerwoną fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z brokułem i czerwoną fasolą

 

  • 1 sztuka brokuł
  • fasola czerwona z puszki
  • 1 1/2 szklanki makaron ryżowy
  • 25 dag pomidorki koktajlowe
  • 150 ml śmietana 18 proc
  • 50 ml majonez
  • 1/2 pęczka natka pietruszki
  • 2-3 sztuki ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z brokułem i czerwoną fasolą
Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelać zimna wodą i pozostawić na durszlaku. Brokuła podzielić na różyczki i również ugotować je w osolonej wodzie różyczkami do góry. Pomidorki opłukać i przekroić na pół dodać do czerwonej fasoli. Do fasoli i pomidorków dodać makaron oraz różyczki i delikatnie wymieszać całość. Przygotować sos: Natkę pietruszki posiekać , czosnek obrać i przetrzeć przez praskę dodać oba składniki do wymieszanego majonezu ze śmietaną. Wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, można od razu podawać.
Sałatka z brokułem i czerwoną fasolą
Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelać zimna wodą i pozostawić na durszlaku. Brokuła podzielić na różyczki i również ugotować je w osolonej wodzie różyczkami do góry.
Sałatka z brokułem i czerwoną fasolą
Pomidorki opłukać i przekroić na pół dodać do czerwonej fasoli.
Sałatka z brokułem i czerwoną fasolą
Do fasoli i pomidorków dodać makaron oraz różyczki i delikatnie wymieszać całość.
Sałatka z brokułem i czerwoną fasolą
Przygotować sos: Natkę pietruszki posiekać , czosnek obrać i przetrzeć przez praskę dodać oba składniki do wymieszanego majonezu ze śmietaną. Wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem.