darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Sałatka z brukselką i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna i zdrowa sałatka z ugotowaną na parze brukselką, jajkiem i tuńczykiem to dobry pomysł na kolację.

Sałatka z brukselką i tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z brukselką i tuńczykiem

 

  • Mix rukoli z botwinką (można zastąpić inną mieszanką sałat)
  • ok 200 g brukselki
  • 3 małe jajka
  • czerwona cebula
  • tuńczyk w oleju
  • łyżeczka majonezu, łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Sałatka z brukselką i tuńczykiem
Jajka ugotować na twardo a brukselkę obrać, umyć i ugotować na parze (przed gotowaniem lekko posolić). Na talerzu ułożyć rukolę i botwinkę. Dodać kawałki tuńczyka. Cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka i ułożyć na sałacie. Dodać ugotowaną brukselkę i przekrojone na połówki lub ćwiartki jajka. Łyżeczkę majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy i polać sosem sałatę.
Sałatka z brukselką i tuńczykiem
Etap 1 na talerzu rozłożyć rukolę i botwinkę
Sałatka z brukselką i tuńczykiem
Etap 2 dodać ugotowaną brukselkę i tuńczyka
Sałatka z brukselką i tuńczykiem
Etap 3 dodac ugotowane jajka i czerwoną cebulę
Sałatka z brukselką i tuńczykiem
Etap 4 musztardę wymieszać z majonezem i polać sałatę