primavera

primavera

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 67]

Sałatka z buraczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna zaprawa. Świetnie nadaje się do każdego obiadu- drugiego dania. Nie może jej zabraknąć w naszych spiżarkach.

Sałatka z buraczków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z buraczków

 

  • 6 kg buraków czerwonych
  • 11 dużych papryk zielonych
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Sałatka z buraczków
Buraki ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule i paprykę zemleć w maszynce (powstanie gęsta masa). Oliwę, ocet, cukier, sól oraz zmieloną paprykę i cebule zagotować. Dodać do tego starte buraczki i dokładnie wymieszać wszystko razem. Nakładać do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcać i gotować przez około 20 minut.
Sałatka z buraczków
Cebulę obrać ze skórki, a z papryki wyjąć gniazda nasienne.
Sałatka z buraczków
Przygotowaną cebulę i paprykę zemleć w maszynce.
Sałatka z buraczków
Do zagotowanej cebuli, papryki i pozostałych składników dać buraczki i wymieszać.
Sałatka z buraczków
Buraczki nakładać do wyparzonych słoików.

Tagi:

buraki