Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Sałatka z buraczków i papryki do słoików na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedna z najlepszych sałatek na zimę, robionych do słoików. Przygotowanie buraczków na ciepło wymaga czasu, więc często sięgam po taki słoiczek.

Sałatka z buraczków i papryki do słoików na zimę

Składniki:

Sałatka z buraczków i papryki do słoików na zimę

 

  • 3 kg buraczków ćwikłowych
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu winnego 6%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Sałatka z buraczków i papryki do słoików na zimę

ETAP 1:

Sałatka z buraczków i papryki do słoików na zimę
Ugotowane buraczki ćwikłowe obrać ze skórki.

Całe buraczki gotować przez około godzinę, aż będą miękkie. Przestudzone obrać ze skórki.

ETAP 2:

Sałatka z buraczków i papryki do słoików na zimę
Cząstki papryki zetrzeć razem z cebulą na grubych oczkach.

Papryki rozkroić, wyjąć cały środek z nasionami i razem z cebulą pokroić w drobną kostkę. Najlepiej użyć do tego malaksera i zetrzeć na tarczy z grubymi oczkami. Jest znacznie szybciej.

Takie warzywa przekładam do dużego garnka, podlewam odrobiną wody i duszę, aż nieco zmiękną. Buraczki ścieram na tej samej tarczy malaksera i przekładam do cebuli z papryką. Dodaję olej, ocet, cukier i sól. Wszystko mieszam i gotuję przez około 30 min. na małym ogniu.

Sałatkę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Jeżeli będzie wkładana bardzo gorąca słoiki same się zamkną. Najczęściej jednak napełniam słoiki już przestygniętą sałatką, a potem pasteryzuję. Jest to pewniejsza metoda. Smacznego :)