grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Sałatka z ciecierzycą i kolorowymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka z ugotowaną na parze cukinią, marchewką, a do tego kawałki awokado, plasterki czerwonej cebuli, kolorowe pomidorki, ciecierzyca i duża ilość natki pietruszki oraz bazylii.

Sałatka z ciecierzycą i kolorowymi warzywami

Składniki:

Sałatka z ciecierzycą i kolorowymi warzywami

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z ciecierzycą i kolorowymi warzywami

Przygotowanie warzyw

Sałatka z ciecierzycą i kolorowymi warzywami
Marchew i cukinie możemy również ugotować do miękkości w garnuszku z małą ilością wody.

Za pomocą obieraczki do warzyw z marchwi i cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki.

Warzywa gotujemy na parze ok. 1-2 minuty. Po ugotowaniu warzywa osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Obrane awokado kroimy w cienkie plasterki a cebulę w piórka.Pomidorki kroimy na połówki.

Przygotowanie sosu

Sałatka z ciecierzycą i kolorowymi warzywami
Oliwę extravergine możemy zastąpić dowolnie wybranym olejem.

W miseczce mieszamy oliwę extra vergine, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Dodajemy drobno posiekane listki bazylii oraz natki pietruszki. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano.

Ukladanie salatki

Na dużym talerzu układamy sałatkę. Najpierw plasterki marchwi, cukinii, po czym kawałki awokado, pokrojoną cebulę, pomidorki i ugotowaną ciecierzycę. Całość polewamy sosem.