misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sałatka z dorszem i kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przed podaniem posypać sałatkę posiekaną kolendrą...

Sałatka z dorszem i kolendrą

Składniki:

Sałatka z dorszem i kolendrą

 

  • 25-30 dag filetów z dorsza
  • 2-3 cebule dymki
  • mały strąk pomarańczowej papryki
  • pół średniej główki sałaty lodowej
  • awokado
  • 2-3 łyżki posiekanej natki kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • mielony kminek
  • przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Sałatka z dorszem i kolendrą
Dorsza skropić łyżka stołową soku z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb, ugotować na parze, ostudzić, podzielić na małe kawałki. Sałatę poszatkować. Paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić cienko w paski. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w plasterki. Cebulę dymkę razem ze szczypiorkiem posiekać jak najdrobniej. Połączyć oliwę i sok z cytryny. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem i mielonym kminkiem. Wymieszać: posiekaną sałatę, dorsza, cebulę, paprykę i awokado, polać sosem, zamieszać. Wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem posypać sałatkę posiekaną kolendrą.