anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sałatka z fasolką szparagową i pęczakiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekka sałatka odpowiednia do zabrania do pracy w upalny dzień. Połączenie grubej kaszy i warzyw bardzo dobrze smakuje.

Sałatka z fasolką szparagową i pęczakiem

Składniki:

Sałatka z fasolką szparagową i pęczakiem

 

  • garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
  • pęczak ugotowany na sypko - 1 szk.
  • pomidorki koktajlowe - 10 szt.
  • papryka czerwona - ½ szt.
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • SOS DO SAŁATKI:
  • oliwa - 1 łyżka
  • ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
  • sól morska - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z fasolką szparagową i pęczakiem
Ugotowany na sypko i wystudzony pęczak przełóż do miski. Dodaj przestudzoną i pokrojoną na małe kawałki fasolkę szparagową. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a paprykę pokrój w dużą kostkę i przełóż do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim warzywa. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.