SUPERPRZEPIS

Sałatka z figami i kurczakiem

  • Pyza Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Sałatka z figami i kurczakiem Więcej zdjęć (3)

Miałam tylko 3 figi więc poszaleć się nie dało, ale do pysznej sałatki wystarczyło.

Składniki:

Sałatka z figami i kurczakiem

  • 3 figi
  • kilka/kilkanaście liści sałaty rzymskiej - wybrałam te mniejsze ze środka główki
  • pierś pieczona z kurczaka - pozostałość z pieczonego w całości poprzedniego dnia ptaszyska
  • garść listków kolendry
  • SOS - 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżeczki octu winnego białego
  • 3 szczypty mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • 1/4 czerwonej niedużej cebuli
  • do smaku - sól morska ziołowa i pieprz mielony kolorowy

Sposób przygotowania:

Sałatka z figami i kurczakiem

jak już napisałam pierś z kurczaka miałam upieczoną - można też po prostu filet z kurczaka doprawić i usmażyć na patelni albo zgrillować. Mięso pokroiłam w plastry usuwając skórę. Do słoiczka wlałam ocet, olej, wodę i miód. Dodałam zioła prowansalskie, sól i troszkę pieprzu - intensywnie wymieszałam zakręcając mocno słoiczek i mocno potrząsając przez kilka chwil. Cebulę pokroiłam w cienkie plasterki, dodałam do sosu i odstawiłam całość - przynajmniej na pół godziny. Sałatę opłukałam i grubsze liście pokroiłam w paski, ułożyłam na talerzach. Mniejsze listki ułożyłam dookoła. Na wierzchu położyłam kawałki mięsa i ósemki fig. Polałam sosem i posypałam listkami kolendry.