mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Sałatka z gotowaną soczewicą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowa i pożywna sałatka z soczewicą i tuńczykiem.

Sałatka z gotowaną soczewicą

Składniki:

Sałatka z gotowaną soczewicą

 

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 1 pomidor
  • 1 mała puszka tuńczyka w sosie
  • 1 mała biała cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, kminek do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z gotowaną soczewicą
Na początku należy w osolonej wodzie ugotować soczewicę do miękkości. Następnie odsączyć i wystudzić. Zimną wrzucić do miski. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, cebulkę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodać kawałki tuńczyka. Składniki wymieszać. Dodać musztardę i oliwę. Do smaku doprawić przyprawami. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Smacznego.

Tagi:

sosy soczewica