redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Sałatka z grillowanych warzyw + kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sałatka z grillowanym bakłażanem, cukinią, z kurczakiem i pysznym dressingiem.

Sałatka z grillowanych warzyw + kurczak

Składniki:

Sałatka z grillowanych warzyw + kurczak

 

  • Cukinia 100g
  • Bakłażan 80g
  • Cebula biała (jedna sztuka)
  • Papryka słodka (trzy kolory) 150g
  • Pomidory suszone 60g
  • Sałata roszponka 25g
  • Kolendra świeża kilka gałązek bez łodyg
  • Piersi z kurczaka (dwie małe ok. 150g)
  • Ocet balsamiczny (do smaku)
  • Olej sezamowy (do smaku)
  • Migdał płatki 8g
  • Mieszanka przypraw Southwest Dry Rub 15g
  • Bagietka (kilka kromek)
  • Masło 20g
  • Czosnek (dwa ząbki)
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z grillowanych warzyw + kurczak
Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plastry, paprykę oczyszczamy z ziarna i kroimy na ćwiartki, cebulę kroimy na pół. Przygotowane warzywa rozkładamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do miękkości. Zgrillowane i ostudzone warzywa kroimy na cienkie paski i dobrze mieszamy z roszponką, pomidorami, octem balsamicznym, olejem sezamowym oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i wykańczamy prażonymi migdałami. Piersi kurczaka zamarynowane w Dry Rub grillujemy i układamy na sałatce.



Sałatkę podajemy z tostami z masełkiem czosnkowym.