caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Sałatka z grzybów w przecierze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Po przejrzeniu kilku podobnych przepisów postanowiłam zrobić swoją recepturę na tę pyszną sałatkę

Sałatka z grzybów w przecierze

Składniki:

Sałatka z grzybów w przecierze

 

  • 1,5 kg oczyszczonych grzybów (kapelusze i nóżki)
  • 30 dag cebuli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki ketchupu
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z grzybów w przecierze
Grzyby pokroić, ugotować i osaczyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju (najlepiej w dużym garnku). Do cebuli dodać grzyby i pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut często mieszając. Gotową sałatkę przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, zamknąć i pasteryzować przez ok. 15 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Podawać jako dodatek do obiadu, mięs i wędlin (można na ciepło jak i na zimno). Z takiej porcji wyszło mi 6 słoiczków jak od dżemu.

Tagi:

grzyby