Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sałatka z jaglanką, jajkiem i młodym jęczmieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pyszna i bardzo zdrowa sałatka. Do tego bardzo pożywna i szybka w wykonaniu. Może być na przekąskę, ale również i na obiad. Z przepisu wychodzi 2 spore porcje.

Sałatka z jaglanką, jajkiem i młodym jęczmieniem

Składniki:

Sałatka z jaglanką, jajkiem i młodym jęczmieniem

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 duża marchewka
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • biały pieprz mielony do smaku
  • suszony koperek według uznania
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Sałatka z jaglanką, jajkiem i młodym jęczmieniem
1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy na gęstym sicie. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Ugotowaną kaszę studzimy.

2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w kostkę.

3. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Podajemy i smacznego.