misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Spiżarnia Michaeli

Sałatka z kapusty czerwonej

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Pyszny dodatek do obiadu.

Sałatka z kapusty czerwonej

Składniki:

Sałatka z kapusty czerwonej

 

  • 5 kg czerwonej kapusty-poszatkować
  • 2 kg jabłek-utrzeć na tarce-grube oczka
  • 1 kg pora-pokroić w półplasterki
  • 50 g kwasku cytrynowego
  • 2 szklanki cukru
  • 5 płaskich łyżek soli
  • 5 g pieprzu mielonego
  • 5 listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapusty czerwonej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić na ok.3 godziny, następnie przekładać do słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować na wolnym ogniu ok.40 minut. Sałatka jest doskonała do bezpośredniego spożycia, tj. kanapek, itp. Można też doprawić ją w/g gustu do obiadu np.: oliwą. SMACZNEGO!