Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami

Sałatka z kaszą jęczmienną i kurkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

smakowita sałatka na kolację ...

Sałatka z kaszą jęczmienną i kurkami

Składniki:

Sałatka z kaszą jęczmienną i kurkami

 

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • 1 słoik 0,33l kurek marynowanych (ja mam swoje, z marchewką i cebulką)
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 10 dkg szynki gotowanej
  • 4 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki zalewy octowej z grzybów
  • 1/2 pęczka koperku
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kaszą jęczmienną i kurkami
Grzyby osączyć, marchewkę i cebulkę zachować. Kasza rozdrobnić widelcem. Koperek posiekać. Szynkę, paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać kaszę z warzywami i wędliną, dodać koperek i osączone grzybki z dodatkami z zalewy. W osobnym naczyniu wymieszać oliwę w niewielką ilością marynaty, doprawić pieprzem i ew. solą, wlać do sałatki, wymieszać dokładnie. Odstawić na min. 30 min. aby sałatka się "przegryzła". Ja podałam ją jako samodzielne danie na kolację. Jeśli mamy grzybki marynowane bez dodatków można do sałatki dodać 2-3 łyżki posiekanej i sparzonej cebulki.